20 Ocak 2008 Pazar

Parc André Citroën

Parc André Citroën

Paris, FRANSA

Andre Citroen Park’i, üzerinde önceden Citroen otomobillerinin fabrikasının bulunduğu alana kurulmuş bir kent parkı. Ortasındaki devasa Çim alan bir taraftan Seine Nehri ile, diğer taraftan da Akdeniz vejetasyonunu barındıran 2 post-modern serayla çevrili.

Seraların arasındaki alanda zemin kotundan, farklı periyodlarla su fışkırtan fıskiyeler var. Seine Nehri’nin bulunduğu yönde çok geniş bir Paris manzarası izlenebiliyor. Çim alanın bir kenarı boyunca yansıtıcı özelliği olan yükseltilmiş bir havuzdan oluşan bir kanal-Jardin des Metamorphoses- ve kanal boyunca uzanan iki kat yüksekliğindeki granit bloklar mevcut.

Karşı kenar boyunca ise farklı konseptlerde 6 bahçe-Serial Gardens- ve hareket konseptiyle tasarlanmış ve farklı rüzgar hızlarına farklı tepkiler verecek çalıların seçilmesiyle oluşturulumuş “Garden in Movement” bulunmakta.

Andre Citroen’in fabrikası 1915’de Seine Nehri kıyısına inşaa edilmiş ve 1970’lere dek kullanımda kalmış. Fabrikanın kapanmasıyla birlikte ortaya çıkan 23 hektarlık boş alan, yapılan kentsel planlamalar ışığında bugünkü Andre Citroen Parkı’na dönüştürülmüş.

Pahalı konutlar parkın dış sınırını oluşturuyor. Champ de Mars ve Trocadero Bahçeleri gibi Citroen Parkı da Paris’in Seine’e dik biçimde yerleştirilmiş prestijli mekanlar geleneğini sürdürüyor.

Konsept

Parkın mimarlarından Alain Provost ve Gilles Clement, Citroen’i kentselden kırsala bir geçiş olarak tanımlıyorlar. Alan 4 ana tema üzerine kurulu: hile, mimari, hareket ve doğa. 2 seranın etrafı sütun biÇiminde budanmış manolyalarla sınırlandırılmış. Manolyaların herbiri su su içerisine yerleştirilmiş platformlara oturtulmuş.

Ortadaki Çim alan kullanıcılara, Paris manzarasına karşı oyunlar oynama, yemeklerini yeme ya da kitaplarını okuma olanağı sağlıyor. “Le Jardin en Mouvement” ‘ın rijit bir geometri üzerine kurulu tasarımı güller, mısırlar, gelincikler, dikenler vb kırsal menşeeli Bitkilerin özgürce yetişmesine ortam sağlamış.

Kenar boyunca devam edildiğinde karşınıza çıkan seri halinde dizilmiş 6 bahçenin-Jardins seriels- herbiri dominant bir rengi yansıtıyor: kırmızı, turuncu, yeşil, mavi, mavi ve gümüş. Kullanılan bitkiden zemin kaplama malzemesine dek herşey sözkonusu rengin bir yansıması. Fransız Barok döneminin bir yansıması da kullanılan su ve budanmış bitkilerde izlenebiliyor.

Elemanlar


Park Citroen’in insanları çekmek için dizayn edilmiş ana elemanlar:


Beyaz Bahçe; ortasındaki alan beyaz renkli çiçeklerle doldurulumuş oyunlar ve gezintiler (stroll gardens) için düşünülmüş.

Siyah Bahçe; koyu yeşil ve yoğun bir vejetasyonla kaplı dingin bir geçiş. Siyah ve Beyaz Bahçeler’deki vejetasyon ve çiçeklenme zamanları, renk ve form açısından birbirleriyle tezat oluşturacak biçimde seçilmiş.

Central Park; içerilerinde turunçgiller ve Akdeniz vejetasyonu bulunan çok büyük 2 serayla vurgulanmış.

Ortadaki yeşil alanı sınırlayan yansıtıcı su kanalı ve sabah erken saatlerde başlayan fıskiye gösterisi.

Seri Bahçeler-Serial Gardens : herbiri 5 farklı duyuyu yansıtan ve farklı metalleri sembolize eden 5 farklı renkteki bahçeler.

Hareket Bahçesi-Garden of Movement : vahşi bir bozkır görünümünde, civarındaki sofistike tasarımdan son derece farklı.

Yazan : Berfu Karaman/FRANSA - Peyzaj M. / İstanbul Universitesi

Hiç yorum yok: