19 Ocak 2008 Cumartesi

Kewgardens, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri

Kewgardens, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri



Burası Londra’nın bitkiler,manzaralar,binalar ve heykellerden oluşan yaşayan bir müzesidir. 120 hektarlık bahçede nadide bitkiler bulunur. Ziyaretçiler yaklaşık 50 bin tür bitkiyi görebilir,leylaklar ve orkidelerle bezenmiş seraları ziyaret edebilir. Burası yüzyıldan uzun süredir yabancı ülkelerden gelen Bitkilerin tanınması ve dağıtılması için bir merkez olmuştur.

Güzelliklerin tadını çıkarabilmek için derin bir botanik bilgisine sahip olmanıza hiç gerek olmayan bu bahçeler,iki büyük alanda ortaya çıktı. Batıda, nehir tarafında kalan bölüm II.George ve Kraliçe Caroline’in kır evi olan Richmond malikanesine aitti. Capability Brown burada ki gölü ve bugün açelyalarla kaplı olan çimenlik alanı düzenledi. Doğu bölümü ise dokuz dönümlük Kew malikanesiydi.

Prens Frederick’in dul eşi Augusta burada,1631’de Hollanda asıllı bir tüccar tarafından inşa edilen Kew Palace’ta ( Kew Sarayı ) yaşadı. Prenses bahçeyle ilgilenmeyi seviyordu.Baş bahçıvan William Aiton, botanik uzmanı Lord Bute, planlamacısı ise Sir William Chambers’dı.1761’de Sir William Chambers buradaki limonluğu düzenledi.

Bugün burada bir çay salonu ve Pagoda bulunur.Chamber’s in Çin’e ziyaretinden esinlenerek oluşturulan Pagoda’da bir zamanlar köşelere yerleştirilmiş ejderhalar vardı.

1760’da III.George tahta geçince her iki arazi de,annesi Prenses Augusta’dan ve büyük babası II.George’dan, ona miras kaldı.III. George, Kew Palace’da ( Kew Sarayı ) yaşadı ve bahçeleri hem genişletmek,hem yenilemek için Sir Joseph Banks’ı görevlendirdi. Banks,Kaptan Cook’la çıktığı yolculuklardan bitki örnekleri getirmekle kalmadı,birçok botanikçinin başka bitkiler bulmak üzere yurtdışına gönderilmesini de organize etti.

Bahçeler genişletildi ve 1841’de Sir William Hooker’in denetiminde olmak üzere devlete devredildi. Ticari Bitkiler bölümünü ( Department of Economic Botany ), müzeleri, Herbarium’u ve kütüphaneyi kuran da Sir William Hooker’dır.

1844’de Kew’deki ilk sera inşa edildi Regents Parks’da da düzenlemeler yapan W.A.Nesfield,Pagoda Vista,Broad Walk,Holly Walk ve Cedar Vista adlı dört yeni bölümü düzenledi. Bunların yanına bir göl ve bir de gölet eklendi. Oğlu W.E.Nesfield ise 1866 – 1867 yıllarında Londra’nın ilk Queen Anne canlandırmacılık tarzı binası olan Temprate House Lodge’u tasarladı.

Mevsim ne olursa olsun Kew’de her zaman görecek bir şeyler bulabilirsiniz. Limonluk başlangıç yapmak için iyi bir seçim. Bu büyülü bahçenin sınırlarını kendi kendinize de keşfedebilirsiniz.Baharda fulyalar,çiğdemler ve laleler Queen Charlotte Cottage’ın çevresini süsler.

Açelyalar,manolyalar,ormangülleri ve kiraz çiçekleri yazın gelişini müjdeler.Açelya yürüyüşünün sonunda,Syon House’ın karşısında çok güzel bir manzara sizi karşılar. Pagoda’nın yanında ki Heath Garden ve sırça köşkler,parkta ki kış mevsiminin gözde mekanlarıdır. Nesfield’da söğüt,kayın,huş gibi çok çesitli ağaçlar ve bu ağaçların kökenini açıklayan bilgiler vardır.

Kew’deki Seralar

Kew’deki yedi sırça köşkün esin kaynağı büyük olasılıkla 1820’de Charles Fowler tarafından inşa edilen Syon House’daki örnekti. Bahçenin ilk serası Great Conservatory (Büyük Sera), Nash tarafından 1836’da Buckingham Saray Bahçesi için tasarlanmıştı. 1844-1848 arasında Decimus Burton ve Richard Turner tarafından özel olarak tasarlanan Palm House’da (Palmiye Evi) İngiltere’nin en güzel cam ve demir işlemeciliği görülür.

Palm House,Caxton’ın Kristal Sarayı’ndan üç yıl önce yapılmıştır. The Waterlilly House’un ( Nilüfer Evi,1852 ) ardından 1860 -1898 arasında dünyanın en büyük serası olan Temperate House inşa edildi. 1987’de tamamlanan the Princess of Wales Conservatuary ( Galler Prensesi Serası )26 eski seranın yerine yapıldı ve 10 iklim kuşağından örnekleri barındırıyor

Yazan : Bengi Demirkan - Peyzaj M.- University of Greenwich/LONDON

Hiç yorum yok: