20 Ocak 2008 Pazar

Bahçe Tasarım Ilkeleri

Bahçe Tasarım Ilkeleri
Bitkiler ve tasarım unsurları


Peyzaj tasarımcılarının tasarımlarının kapsamında “hardscape” (yapısal tasarım) ve “softscape” (bitkisel tasarım) yer alır. Yapısal tasarım, kelimeden de anlaşılacağı gibi birtakım elemanlar (gazebolar, patika-yürüyüş yolları, heykeller-objeler, deckler vb.) içerir. Bitkisel tasarım kapsamına ise canlı materyaller olan bitkiler girer. Genellikle yapısal tasarım, bitkisel tasarım öğelerinin alanda oluşmasından önce tesis edilir.

Evinizde odanızı tasarlarken kullandığınız tasarım ilkelerinin tümü bahçe tasarımlarınız için de gerekli ve geçerlidir. Her iki alanın tasarlanmasında da aynı unsurlara (renk tekstür-doku, şekil, ölçü ve işlevsellik) başvurulur.

En iyi ve en eğlenceli bahçe tasarlama yolu, bu olaya başlamadan önce kendinizi iyi örnekler içinde bulmanız ve araştırmanızdır. Başarılı bahçe tasarımcıları tarafından yazılan kitaplardaki resimlere bakmak, genel ve özel bahçeleri ziyaret etmek, size hoş görünen şeyleri nedenleriyle birlikte zihninize not etmek bu işe girişmeden önce sizin için oldukça yararlı olacaktır.

I-RENK Aynen evinizdeki gibi, bahçe içerisindeki renklerin de bir uyum ve ahenk içinde olması gerekir. Sıcak-parlak renkler; kırmızılar, parlak pembeler, sarılar, turuncular ve altın renkleri bahçe içerisinde sıcak-canlı bir atmosfer oluştururlar. Soğuk-sakin renkler; maviler, pembe ve sarının mat tonları, morlar, beyazlar bahçe içerisinde sakin, barışçık bir hava sağlarlar. Bu renkler aynı zamanda küçük alanları daha büyük gösterir.

Özde dört renk tasarısı vardır; tek renkli alanların tasarımı, çok rengin kullanıldığı alanların tasarımı, zıt renklerin bir arada kullanıldığı tasarımlar, bütünleyici-devam renklerinin bir arada kullanıldığı tasarımlar.

a-Tek Renklerin Bir Arada Kullanıldığı Tasarımlar

Tek rengin hakimiyetinde oluşturulan bahçe tasarımlarında çiçekler genellikle tek rengin tonlarında kullanılır. Bu yöntem özellikle form ve tekstürün ön plana çıkartılmak istendiği durumlar için idealdir.

Örneğin; beyaz rengin baskın kullanıldığı tasarımlar, bütün gün çalışan ve çoğunlukla akşam saatlerinde bahçelerini kullanan insanlar için uygundur. Bu tip tasarılar mimari ışığı da güzel bir biçimde yansıtır, estetiği görünür kılar. Beyaz çiçekler huzur verici, seçkin ve güzel kokularıyla bahçe tasarımına destekte bulunurlar.

b-Çok Rengin Kullanıldığı Alan Tasarımları Çok rengin bir arada kullanıldığı tasarılarda bütünlüğü ya da kontrası sağlamak esas olmalıdır. Renkler canlı veya sade (yumuşak) olabilir, ancak renk teorisi içinde temel prensiplere bağlı kalınarak başarı yansıtılmalıdır. Örneğin; beyaz renk iyi bir tamamlayıcı veya iyi bir kontras oluşturucu renktir. Ancak diğer tüm renklerde olduğu gibi beyaz da bu amaçlara hizmet edecekse cömert kullanılmalıdır.

c-Zıt Renklerin Bir Arada Kullanıldığı Alan Tasarımları Zıt renk tasarıları,renk dairesinde karşılıklı alanlarda bulunan renklerle (örneğin; kırmızı ve yeşil, turuncu ve mavi) yapılır. Bu özellikte bahçeler çokça dramatik olmaktan uzaklaşırlar, etkilerini zıtlıklarda yansıtırlar. Koyu mavi Campanula ile turuncu mevsimliklerin bir arada kullanıldığını düşünün... ya da koyu yeşil bir bitkinin fon olduğu parlak kırmızı çiçeklerin nasıl bir etki yaratacağını...

d-Bütünleyici-Devam Renklerinin Bir Arada Kullanıldığı Tasarımlar Devam renkleri, renk dairesi üzerinde birbirinin ardından gelen renklerdir. Mor ile mavinin, pembenin ve bu renklerin tüm tonlarının bir arada kullanıldığı tasarımlar örnek gösterilebilir.

İyi tasarlanmış bahçelerde ağaç yaprakları şekilleriyle, dokularıyla ve renkleriyle uzun süreli çekiciliklerini senelerce sergileyebilirler. Unutulmamalıdır, yapraklar kırmızı, beyaz, gri, gümüş, mor olabilir ve yemyeşil bir ormanda bu özellikleri ile bu bitkiler kendilerini gösterebilirler.

Kaynak: Better Homes

Çeviriler: Ayşegül AYDIN / Peyzaj Mimarı-İstanbul Üniversitesi

Hiç yorum yok: