19 Ocak 2008 Cumartesi

Cam kenarlarını şenlendirin

Cam kenarlarını şenlendirin
Kolay ve Estetik Nitelikleriyle

Cam kenarlarında minyatür bahçeler oluşturmaya, sevdiğiniz iç ve dış mekan Bitkilerinden çelikler alarak bunları suda köklendirmeyle başlayabilirsiniz. 8-10 cm’lik çelikleri alırken budama makası ya da keskin bir bıçak işinizi görür. Çeliği, alt yapraklarını temizledikten sonra su dolu bir kaba yerleştirin. Eğer arzu ederseniz cam veya başka malzemeden renkli kaplar kullanarak pencere pervazınızda çok hoş görünümler elde edebilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız aranjmanlar için begonya, sarmaşık, gardenya vb bitkiler kullanabilirsiniz.

Her bitki için uygun olmasa da bitkiyi su içinde köklendirme, en kolay çoğaltma metodudur. Kaplardaki suyu her hafta değiştirmelisiniz çünkü aksi halde beklemiş su bulanacağı için yapmış olduğunuz aranjmanın da tüm güzelliği kaybolur. Daha da önemlisi bitki zararlısı bakterilere davetiye çıkarmış olursunuz.

Bitkinin Toprağa Nakli

Suda oluşmuş kökler, toprakta oluşmuş köklere nazaran çok daha kaliteli ve bir o kadar da hassastır. Bu nedenle köklenmiş çelikleri, saksıda hazırladığınız toprak karışımına diktikten sonra en az 1 hafta boyunca bolca sulama yapmanız gerekir. Böylece sudan çıkmış köklerin şok devresini atlatmasını sağlamış ve yeni köklerin gelişmesine de olanak vermiş olursunuz. Buna karşılık toprakta köklenmiş çelikler saksıya alındıktan sonra gelişmeye başlamak için 1 defa sulanmalı ve toprak hemen hemen kuruyana kadar da bir daha sulanmamalıdır.

Iç Mekanda Şifalı Otlar

Bahçelerde sıkça kullanılan bazı otlar iç mekanda da, uygun koşullar sağlandığı takdirde gayet iyi gelişim gösterirler. Bunları çelikten veya tohumdan çoğaltmayı seçin. Otlarınızı en çok güneş alan- tercihen güney veya doğu, ağaçların ve binaların ışığı kesmediği - pencerenizin pervazına yerleştirin. Mutfak camının kenarı, yemek yaParken kullanmak üzere Bitkilerinizin el altında olması açısından oldukça elverişli. Nane ve kekik gibi bazı otlar asılıcı olarak iyi gelişim gösterirler. İç mekanda yetiştirilen naneler, dış mekanda yetiştirilenlere göre daha küçük yapraklar oluştururlar ama lezzetlerinde hiçbir eksilme olmaz.

Bakım

1- Otların büyük kısmı sert koşullara az çok dayanıklı olduklarından, saksılarda sağlıklı gelişim gösterebilirler. Eğer 2 ya da 3 farklı otu bir arada tek sasıda kullanacaksanız, otların nem ihtiyaçları bakımından benzer özellikte olmalarına dikkat etmelisiniz.

2- Kış boyunca ısıtılan evlerde Bitkilerin etrafındaki nemli havanın devr-i daim yapması sağlanmalıdır. Aksi halde bitkilerde, yaprak uçlarında kahverengileşme ya da örümceklenme görülür. Söz konusu durumdan özellikle biberiye çok etkilenir.

3- Otlar ayda bir gübrelenmeli veya dikimden evvel toprağa yavaş nüfuz eden bitki besini karıştırılmalıdır. Otlar, aşırı beslenmedikleri takdirde en iyi lezzetlerine ulaşırlar.

4- Bitkiler, her taraflarının güneş ışığı alabilmesi için, her hafta oldukları yerde 90’ar derece döndürülmelidirler.

Iç Mekanda Sebzeler

Evinizde sebze yetiştirmek için en önemli ihtiyacınız günde en az 6 saat direkt güneş ışığı alan bir pencere kenarı. Saksılarda yetiştirmek için sebzelerin bodur varyetelerini tercih edebilirsiniz. Tavandan aşağı sarkan saksılar; domates, salatalık, marul, fasulye ve turp için uygun yetişme ortamlarıdır.

Dekoratif bir düzenleme için farklı sebzeleri tek saksıda aranje edebilirsiniz. Örneğin yeşil ve bordo yapraklı kıvırcık bir arada düşünülebilir.

Sebzeler 2 haftada bir gübrelenmeli. Toprak sürekli nemli olmalı, özellikle de çiçeklenme ve meyve verme zamanı. Çiçeklenme döneminde yaprakları elinizle hafifçe ovuşturarak polenlerin dağılmasına ve meyve oluşumuna yardımcı olabilirsiniz.

İç mekan için uygun bazı sebzeler: fasulye, domates, minyatür domates, havuç, salatalık, bezelye, turp, ıspanak.

Kaynak : House ve Home
Çeviren : Berfu Karaman – İ.Ü/ Peyzaj Mimarı

Hiç yorum yok: